Tuesday, 24 December 2013

தினை தோசை ( FoxtailMillet Dosa)

தினை தோசை ( FoxtailMillet Dosa)
Millets are nutritious, non-glutinous, alkaline making them very easy to digest. Millets are high on fibre and satiate hunger quickly preventing from overeating. Fiber supplied by whole grains offered the most protection. Pre-menopausal women eating the most whole grain fiber (at least 13 g/day) had a 41% reduced risk of breast cancer, compared to those with the lowest whole grain fiber intake (4 g or less per day). Millets are a good source of some very important nutrients, including manganese, phosphorus, and magnesium.  Today we will learn how to make foxtail millet dosa following this easy recipe

தினை தோசை ( FoxtailMillet Dosa)
ow to make Foxtail Millet Dosa

Ingredients needed

Foxtail Millet -3 cups
Urad dal -1 cup
Fenugreek seeds -1 tbsp

Preparations

Wash and soak foxtail millet and urad dal  (urad dal + fenugreek seeds) separately for 5-6 hours.

Grind both separately to a smooth batter.  Then mix both the batter well adding salt.

Leave it to ferment for another 5-6 hours. Now your thinai/foxtail millet dosa batter is ready.

How to make dosa


Heat a tawa, pour a ladle of dosa batter and spread it in a circular motion. Drizzle 1/2-1 tsp of oil around the dosa. Keep the flame in medium.

When the corners start lifting up, flip it over to the other side and drizzle another half tsp of oil around the dosa.

Once the dosa gets cooked, remove it from tawa and serve hot with anychutney of your choice.

Note - This dosa has to be taken hot as it will not taste good when cold.

கீரை கட்லட் (Keerai Cutlet)

கீரை கட்லட் (Keerai Cutlet)

சுத்தம் மற்றும் சிறிய துண்டுகளாக கீரைகள் அறுப்பேன். இறுதியாக வெங்காயம் மற்றும் தக்காளி அறுப்பேன்.
ஒரு கடாயில் எண்ணெய் இரண்டு மூன்று தேக்கரண்டி வைத்தது. அது ஒரு போது சூடான, நறுக்கப்பட்ட வெங்காயம் மற்றும் வறுக்கவும் போது. இஞ்சி, பூண்டு விழுது சேர்த்து வதக்கவும். அதை நன்கு பிசைந்து வரை பிறகு தக்காளி துண்டுகளை சேர்த்து வதக்கவும். சாம்பார் பொடி, மஞ்சள் பொடி, கரம் மசாலா, உப்பு சேர்த்து நன்றாக கலந்து. பின்னர் நறுக்கப்பட்ட கீரைகள் சேர்க்க மற்றும் ஒரு இரண்டாவது அதை கலந்து. அழகுபடுத்தலாம் மற்றும் நீக்க. அதை கையாள போதுமான சூடாக இருக்கும் போது, கொஞ்சம் கடலை மாவு கொஞ்சம் சேர்த்து கலந்து கை மற்றும் ஒரு வைக்கவும். எலுமிச்சை அளவு மாவை எடுத்து ஒரு பந்து மற்றும் சிறிது சமநிலையாக. வெப்ப tawa மற்றும் சிறிது எண்ணெய் மசகு அது. Tawa மீது கட்லட் ஏற்பாடு மற்றும் அதை சுற்றி எண்ணெய் ஒன்று அல்லது இரண்டு தேக்கரண்டி ஊற்ற. மிதமான சூட்டில் வைத்து. மெதுவாக சில நிமிடங்களுக்கு பிறகு கட்லட் திரும்புக மறுபுறம் சமைக்க அனுமதிக்க. கட்லட் மிருதுவாக மற்றும் நல்ல பழுப்பு நிறம் வரும் வரை இந்த செய்யவும்.
எதாவது ஒரு கீரை தேவையான அளவு(கைபிடிஅளவு)
பெரிய வெங்காயம் - 1
தக்காளி - 1
சாம்பார் பொடி - 1 டீஸ்பூன் (சுமத்தியது)
மஞ்சள் தூள் - ¼ தேக்கரண்டி
கரம் மசாலா தூள் - ¼ தேக்கரண்டி
இஞ்சி பூண்டு பேஸ்ட் - அரை தேக்கரண்டி
கடலை மாவு - 1 கப்
உப்பு - 1 டீஸ்பூன் அல்லது சுவை படி
எண்ணெய் - ஐந்து, ஆறு தேக்கரண்டி
Wash and chop the greens into tiny bits. Chop onion and tomato finely.
In a kadai put two to three teaspoons of oil. When it is hot add chopped onion and fry for a while. Add ginger garlic paste and stir well. Then add tomato pieces and fry till it mashed well. Add sambar powder, turmeric, garam masala and salt and mix well. Then add chopped greens and just mix it for a second. Switch off the stove and remove. When it is warm enough to handle, add besan flour little by little and mix by hand and make a dough. Take lemon size dough and make a ball and flatten it slightly. Heat tawa and grease it with little oil. Arrange the cutlets on the tawa and pour one or two teaspoons of oil around it. Keep it on medium flame. Turn the cutlets gently after few minutes and allow to cook for other side. Repeat this till the cutlets are crispy and nice brown colour.


  • Keerai (Any green) – 1 bunch
  • Big onion – 1
  • Tomato – 1
  • Sambar Powder – 1 teaspoon (heaped)
  • Turmeric Powder – ¼ teaspoon
  • Garam Masala Powder – ¼ teaspoon
  • Ginger garlic paste – ½ teaspoon
  • Besan flour – 1 cup
  • Salt – 1 teaspoon or as per taste
  • Oil – five to six tablespoons